Unusual Traveler

A Journal for those who do not take a shortcut

Latest Posts

Hummus z zieleniną

Hummus z zieleniną

Dziś przychodzę do Was z pysznym i niesamowicie szybkim przepisem. O to przecież chodzi, prawda? Bo zdrowe jedzenie nie musi być ani nudne, ani męczące ani pracochłonne.    Ten hummus z zieleniną będzie idealnym śniadaniem, przekąską, albo elementem kolacji do dzielenia się w gronie znajomych. Przepis na niego, pochodzi z projektu Kulinarnie Mocni, którego patronami są […]
omlet na ostro

Omlet na ostro w nietypowym wydaniu

Omlet z pimientos de padron i grzybkami shimeji   Kocham jajka w każdej postaci. Nie dość, że pod względem odżywczym są produktem właściwie idealnym, to jeszcze można je przyrządzić na milion różnych sposobów. Ja szczególnie ubóstwiam omlety. Każdego dnia odrobinę modyfikuję przepis na nie wedle tego, na co mam ochotę i co leży aktualnie w […]

Zupełnie inna zupa dyniowa

Warzywa są pieczone i długo karmelizowane, baza zupy poza wywarem jest zbudowana na mleku kokosowym i aby dopełnić jesiennego vibe'u, podaję ją z panierowaną kanią w sosie teryaki... SMAKOWY ODLOT.

Gdzie znikam i czego jeszcze o mnie nie wiecie

Jestem nieregularna - nihil novi. To pewnie już zdążyliście zauważyć, ale pomyślałam, że należy się w tym wszystkim kilka słów wyjaśnienia. Dlaczego nie ma mnie tu częściej? Czemu czasem publikuję bardzo intensywnie, a później pojawia się przerwa? Co u mnie słychać? Co robię w chwilach, kiedy mnie nie ma w social mediach? Czego jeszcze o mnie nie wiecie?
eat love catering

♥ LOVE EAT ♥

Ogłoszenie dla osób mieszkańców Warszawy, Wrocławia i Łodzi! Mam specjalną niespodziankę dla tych, którzy korzystają z diety pudełkowej, albo planują wkrótce zacząć korzystać...
Tydzień Śniadań - omlet jak suflet - przepis

Tydzień Śniadań – Omlet jak suflet

Nie będzie wyolbrzymieniem napisanie, że dzisiejsze śniadanie robiłam więcej niż pół tysiąca razy w moim życiu. Mowa tu o moim legendarnym omleto - suflecie! Ma ogromną porcję białka i stworzony jest w duchu diety białkowo - tłuszczowej.
Martyna Chomacka, Masterchef

O realizacji marzeń słów kilka

Pisząc ten post, już wiecie, że lecę do Singapuru. Jestem w TOP 5 najlepiej gotujących kucharzy amatorów 7 edycji polskiego Masterchefa. Mało tego, byłam na tyle bezczelna, że wygrałam konkurencję decydującą o wyjeździe tego sezonu, mimo że podałam jedno danie mniej, niż powinnam. Wiedziałam, że będzie się działo po tym odcinku i tym razem jakoś nawet mnie to nie zaskoczyło i nie przeraziło.
Buddha Bowl, Martyna Chomacka

Buddha Bowl z łososiem teryaki

Buddha Bowl, stał się ostatnio modnym daniem i zaczęłam spotykać go w wielu restauracjach. W sumie nie ma co się dziwić. Tak naprawdę jest to nic innego, jak sałatka z różnych, świeżych lub delikatnie podsmażonych produktów, z ryżem i jakimś wyrazistym sosem. Zdrowe, lekkie, pożywne, kolorowe danie, przy którym od samego patrzenia robi się nam lepiej.
Martyna Chomacka, tort bezowy

Tort bezowy Chomackich

Kto był kiedykolwiek w moim domu rodzinnym wie, o czym mówię. I tu nie ma przejaskrawiania. Spróbujesz, i już jesteś uzależniony od jej smaku. Ci, co nie lubią tortów i słodyczy, także mają pierdolca na jej punkcie. Wybaczcie słownictwo, ale naprawdę tak jest. 
Martyna Chomacka Beach Pliz Masterchef

MasterChef, odcinek #2 – walka o czternastkę

Postanowiłam znowu pójść w rybę i szparagi, ryzykując zarzut ze strony jurorów, że znowu używam tych samych składników. Tym razem pomysł był jednak zupełnie inny. Zamiast francuskiego akcentu poszłam w daleką Azję. Do tego assiette z kokosa i kalafiora, ponieważ chciałam by każdy z tych produktów, był pokazany w kilku wersjach.
Martyna Chomacka - BeachPliz

Dlaczego się zgłosiłam do Masterchefa?

Może zacznę od ogłoszenia. Właśnie tym postem otwieram serię na swoim blogu poświęconą tylko i wyłącznie relacjom z programu MasterChef. Jeżeli jesteście ciekawi jak to wygląda od środka, co czułam w trakcie danej konkurencji, oraz jak to jest, kiedy znajdziesz się po drugiej stronie, zapraszam do śledzenia bloga.
Martyna Chomacka - Ijen, photo: Paweł Gluza

Dzikie kolory, siarka i Wulkan Ijen

Jak zacząć post o Ijen? Czy najpierw pisać o tym jak pękało mi serce na widok biednych górników, którzy w niesamowicie ciężkich warunkach walczą o to by zarobić na przeżycie? Czy może od tego, że ciężko o bardziej malarskie i kolorystycznie kosmiczne miejsce na świecie?
Beach Pliz - Wege Tacos

Domowe wege Tacos

Tacos to naprawdę szybkie i łatwe danie, które uwielbiają praktycznie wszyscy, bez względu na wiek. Do tego w tej wersji są naprawdę zdrowe, świeże i kolorowe. To danie jest idealne, kiedy Was spontanicznie znajomi a Wy nie chcecie zbyt długo siedzieć przy garnkach w kuchni. Koniecznie wypróbujcie i nie bójcie się przy nim pobrudzić.
Martyna Chomacka - Beachpliz

Badania krwi przed rozpoczęciem treningów

Po pierwsze przez same, intensywne treningi wypacamy ze swojego ciała mnóstwo niezbędnych substancji, pozbywamy się witamin i pierwiastków a po drugie, zarówno dieta jak i trening są bardzo dużymi ingerencjami w nasze ciało. Ważne, by taki krok zawsze był przemyślany i świadomy.
wyspa marzeń

Bali – tropikalna wyspa marzeń

To mistyczna wyspa Bali, którą do tej pory oglądałam tylko w filmach i na teledyskach. Bali ze snów. Wyspa marzeń, która zapierała dech w piersi. Jak jest tam naprawdę? Czy wiele narzekających osób na przereklamowany charakter wyspy ma rację? Jak Bali potraktowało mnie?
Smoothie Bowl

Rajski smoothie bowl – przepis

W upalne dni naprawdę nie mam siły i chęci robić żadnych skomplikowanych dań. Najchętniej wzięłabym kilogram truskawek i kefir i o to oparła swoją dietę. Wtedy też jako idealna przekąska albo śniadanie, sprawdzają się różnego rodzaju smoothie bowl'e.
Bromo, fot: Paweł Gluza - Outway Adventures

Wulkan Bromo

Samo wejście na wulkan nie jest niczym spektakularnym i trudnym, nawet osoby w podeszłym wieku spokojnie spacerkiem pokonywały tę drogę. Zdecydowanie najciekawsza chwila to moment, kiedy stanęłam na krawędzi Bromo. Wiecie, jak bardzo głośny jest wulkan?! SUPER GŁOŚNY!
Zdrowy Pad Thai

Zdrowy Pad Thai

Sam Pad Thai nie jest złem wcielonym i super niezdrowym daniem, ale zawsze można go zrobić lepiej, z większą korzyścią dla naszego zdrowia. Szczególnie jeśli przyrządzamy go samodzielnie od podstaw.