Unusual Traveler
A Journal for those who do not take a shortcut
Latest Posts
Hummus z zieleniną
Dziś przychodzę do Was z pysznym i niesamowicie szybkim przepisem. O to przecież chodzi, prawda? Bo zdrowe jedzenie nie musi być ani nudne, ani męczące ani pracochłonne. Ten hummus z zieleniną będzie idealnym śniadaniem, przekąską, albo elementem kolacji do dzielenia się w gronie znajomych. Przepis na niego, pochodzi z projektu Kulinarnie Mocni, którego patronami są […]

2 lata ago
Gravlax z łososia z jabłkiem miso
Jeśli chcesz zaimponować komuś bliskiemu swoją kuchnią lub rozpieścić ukochaną osobę wyjątkowym śniadaniem w weekend, polecam ten właśnie przepis.

2 lata ago
Stir Fry Zero Waste
Co zrobić, jeśli w lodówce znajduje się pięć różnych, nadjedzonych warzyw, które zaraz się popsują? Czas zrobić szybki Stir Fry!

2 lata ago
Omlet na ostro w nietypowym wydaniu
Omlet z pimientos de padron i grzybkami shimeji Kocham jajka w każdej postaci. Nie dość, że pod względem odżywczym są produktem właściwie idealnym, to jeszcze można je przyrządzić na milion różnych sposobów. Ja szczególnie ubóstwiam omlety. Każdego dnia odrobinę modyfikuję przepis na nie wedle tego, na co mam ochotę i co leży aktualnie w […]

2 lata ago
Crepes Suzette z rumem
Nie ma chyba sławniejszego deseru, od płonących naleśników Crepe Suzette. Co do samej etymologii nazwy dania nie mamy stuprocentowej pewności.

2 lata ago
Zupełnie inna zupa dyniowa
Warzywa są pieczone i długo karmelizowane, baza zupy poza wywarem jest zbudowana na mleku kokosowym i aby dopełnić jesiennego vibe'u, podaję ją z panierowaną kanią w sosie teryaki... SMAKOWY ODLOT.

3 lata ago
Gdzie znikam i czego jeszcze o mnie nie wiecie
Jestem nieregularna - nihil novi. To pewnie już zdążyliście zauważyć, ale pomyślałam, że należy się w tym wszystkim kilka słów wyjaśnienia. Dlaczego nie ma mnie tu częściej? Czemu czasem publikuję bardzo intensywnie, a później pojawia się przerwa? Co u mnie słychać? Co robię w chwilach, kiedy mnie nie ma w social mediach? Czego jeszcze o mnie nie wiecie?

3 lata ago
Moje Bali – czyli jak bezpieczenie spełniać marzenia
Często przed wylotem na daleką wyprawę stresujemy się ogromem ilości rzeczy i spraw, które trzeba ogarnąć. Im bliżej terminu, tym stres jest większy...

3 lata ago
Veganic Kraków – recenzja
Ruszam z zakładką "GDZIE JEM?" Znajdziecie pod nią rekomendacje najlepszych miejsc w Polsce z wyjaśnieniem, co szczególnie mi się w nich podobało.

3 lata ago
Tym daniem dostałam się do MasterChefa
Moim daniem, które przygotowałam na precasting Masterchefa było ceviche z dorsza w soku z czerwonej kapusty z sosem mango i kawiorem z grapefruita.

3 lata ago
TATUAŻ – co warto o nim wiedzieć?
Nadszedł moment chyba najbardziej wyczekiwanego przez Was posta! Poza MasterChefem nigdy nie miałam tyle pytań dotyczących jakiegoś wątku, co odnośnie posiadanych przeze mnie tatuaży.

3 lata ago
♥ LOVE EAT ♥
Ogłoszenie dla osób mieszkańców Warszawy, Wrocławia i Łodzi! Mam specjalną niespodziankę dla tych, którzy korzystają z diety pudełkowej, albo planują wkrótce zacząć korzystać...

3 lata ago
Tydzień Śniadań – Gofry z Bekonem
Gofry z mojego przepisu wychodzą idealnie chrupkie, ale leciutko miękkie w środku. Pachnące masłem, perfekcyjne jak z budki nad jeziorem, za czasów dzieciństwa.

3 lata ago
Tydzień Śniadań – Omlet jak suflet
Nie będzie wyolbrzymieniem napisanie, że dzisiejsze śniadanie robiłam więcej niż pół tysiąca razy w moim życiu. Mowa tu o moim legendarnym omleto - suflecie! Ma ogromną porcję białka i stworzony jest w duchu diety białkowo - tłuszczowej.

3 lata ago
Tydzień Śniadań – Bahn Mi z boczniakami teryaki
Kanapka Bahn Mi to idealna fuzja Wietnamu i europejskich wpływów. U mnie dzisiaj w wersji wege, z żółtym serem i boczniakami teryaki. Zaufajcie mi. Będzie pysznie!

3 lata ago
Tydzień Śniadań – Owsianka z adaptogenami
Ja owsianki staram się jeść raczej na kolację, co przeczy wielu zasadom zdrowego żywienia oraz powielanym od lat stereotypom. Zaraz wytłumaczę Wam, dlaczego jest to znacznie lepsza opcja dla naszego ciała.

3 lata ago
Tydzień Śniadań – Wege Bowl
Dzisiejsza propozycja jest specyficzna. Na pierwszy rzut oka mało śniadaniowa, ale obiecuję, że pozory mylą! Wege Bowl jest idealnym śniadaniem na zabiegany dzień.

3 lata ago
Tydzień Śniadań – Pancakes z ricottą i owocami
Jeśli lubicie słodkie, wolne i pełne rozpusty śniadania, to jest to propozycja dla Was. Wczoraj przemawiała przeze mnie Martyna - trener, dziś Martyna - łasuch!

3 lata ago
Tydzień Śniadań – Szakszuka (Shakshuka) przepis na tunezyjski przysmak
Tak jest, od dzisiaj, każdego dnia będziecie mogli wpadać na bloga po porcję śniadaniowych inspiracji. W moim tygodniu każdy znajdzie coś dla siebie!

3 lata ago
Massimo Bottura i Fine Dining Week
Spotkanie z Massimo Botturą w ramach Fine Dining Week oraz całe mnóstwo tak wybitnego jedzenia, zasługują na oddzielny wpis na moim blogu.

3 lata ago
★ Islandia Dreaming ★
Ta podróż miała miejsce już jakiś czas temu, ale chcę powoli wracać do różnych moich wspomnień z przeszłości, ponieważ dobrymi myślami trzeba się dzielić. A tych zaklętych w podróżach mam całe mnóstwo!

3 lata ago
Lombok, Gili i zdobycie Rinjani
Kiedy w Google oglądałam zdjęcia Rinjani, miałam wrażenie, że to bajka. Że takie miejsca nie istnieją naprawdę. Marzyłam o zdobyciu tego wulkanu od lat.

4 lata ago
O realizacji marzeń słów kilka
Pisząc ten post, już wiecie, że lecę do Singapuru. Jestem w TOP 5 najlepiej gotujących kucharzy amatorów 7 edycji polskiego Masterchefa. Mało tego, byłam na tyle bezczelna, że wygrałam konkurencję decydującą o wyjeździe tego sezonu, mimo że podałam jedno danie mniej, niż powinnam. Wiedziałam, że będzie się działo po tym odcinku i tym razem jakoś nawet mnie to nie zaskoczyło i nie przeraziło.

4 lata ago
MasterChef, odcinek #9 – Jordi Cruz, goście i poradnik dla mężczyzn
Ja nie wiem, dlaczego moją specjalnością muszą być wszelkiego typu przypały :). Małe i duże. Prywatne i publiczne. Dramatyczne i komiczne. Faktycznie, ja mam ich całą paletę.

4 lata ago
MasterChef, odcinek #8 – to czego na pewno się nie spodziewałam w programie
I nawet jeśli rok bym się zastanawiała nad zadaniem, to takiego scenariusza bym nie przewidziała! Byłam totalnie przerażona! Sparaliżowana.

4 lata ago
MasterChef, odcinek #7 – sen grzybiarza
Przygaszone światła w kolorze fioletu, szklane gablotki, a w nich instalacje niczym lasu z Alicji w Krainie Czarów. Szczerze powiem, że dział zajmujący się scenografią w Masterchefie naprawdę się popisał. Te kompozycje były przepiękne!

4 lata ago
Urodzinowy fondant czekoladowy ze słoną praliną dla Michela
Jeśli świętujesz coś pięknego, jeżeli masz ochotę powiedzieć komuś, że go kochasz, jeżeli czujesz, że musisz zjeść coś słodkiego, bo zaraz Cię rozniesie, ten deser jest dla Ciebie!

4 lata ago
MasterChef, odcinek #6 – duże podróże i urodziny Michela
Wchodzimy do kuchni a tam flagi różnych krajów i kulinarna lekcja geografii! No i jak ja mam się nie cieszyć? Jak na ten widok moje serce ma nie zacząć bić szybciej?!

4 lata ago
Buddha Bowl z łososiem teryaki
Buddha Bowl, stał się ostatnio modnym daniem i zaczęłam spotykać go w wielu restauracjach. W sumie nie ma co się dziwić. Tak naprawdę jest to nic innego, jak sałatka z różnych, świeżych lub delikatnie podsmażonych produktów, z ryżem i jakimś wyrazistym sosem. Zdrowe, lekkie, pożywne, kolorowe danie, przy którym od samego patrzenia robi się nam lepiej.

4 lata ago
MasterChef, odcinek #5 – fala hejtu, nienawiści i pierwsza drużynówka
W sumie to ja nawet nie jestem pewna, od czego zacząć. Może od tego, że bardzo się stresowałam tym odcinkiem. Chociaż taka prawda, że każdy odcinek przyprawia uczestników o atak serca.

4 lata ago
Sernik na kruchym spodzie dla Pawła
Przepis na ten sernik jest bardzo łatwy. Jego spód przyjemnie chrupie, masa serowa składa się z dwóch warstw, jest lekko słony i naprawdę miażdży system!

4 lata ago
MasterChef, odcinek #4 – mój wypadek
Czy ja się żalę i żałuję swojego startu tam? Nigdy w życiu! Ale bycie w Masterchefie nie jest tylko usłane tylko różami, jak może się Wam wydawać.

4 lata ago
Przegrzebki z assiette z rabarbaru i fenkułu
Ach, te przegrzebki warte grzechu... Przegrzebki, przez które wylądowałam na pogotowiu... Wiedziałam, że w MasterChefie będę walczyć o najlepsze dania i smaki, ale nie sądziłam, że to hasło wezmę sobie aż tak bardzo do serca.

4 lata ago
Flores – inna twarz Indonezji
Na Flores znajdziecie dzikość, naturalność, bezpretensjonalność, pyszne bary na plaży serwujące świeżo łowione ryby, cudowne mgły, chmury i szlaki. Coś, co mocno mnie chwyciło za serce i do tej pory nie chce puścić.

4 lata ago
MasterChef, odcinek #3 – perliczka i pierwsza konkurencja
Zawsze wchodząc do kuchni Masterchefa miało się wrażenie, że zaraz dostaniemy ataku serca. Więc to mnie już nie zaskakuje... Adrenalina i kortyzol level hard.
Widzimy tajemnicze skrzynki, białe, piękne i nieprześwitujące. Dla fanów programu te skrzynki to symbol.

4 lata ago
Rejs na Komodo
Wiedząc, że odwiedzę Indonezję, od razu planowałam w swojej top liście atrakcji, rejs na Komodo. Wyspę, którą zamieszkuje prawdziwy SMOK, i to nie jest żart.

4 lata ago
Tort bezowy Chomackich
Kto był kiedykolwiek w moim domu rodzinnym wie, o czym mówię. I tu nie ma przejaskrawiania. Spróbujesz, i już jesteś uzależniony od jej smaku. Ci, co nie lubią tortów i słodyczy, także mają pierdolca na jej punkcie. Wybaczcie słownictwo, ale naprawdę tak jest.

4 lata ago
Halibut w kolendrze z kalafiorem i kokosem – Masterchef
Przedstawiam Wam danie, którym zdobyłam miejsce w finałowej 14! Halibut w tej wersji jest soczysty, bardzo świeży, letni i pełny różnych struktur.

4 lata ago
MasterChef, odcinek #2 – walka o czternastkę
Postanowiłam znowu pójść w rybę i szparagi, ryzykując zarzut ze strony jurorów, że znowu używam tych samych składników. Tym razem pomysł był jednak zupełnie inny. Zamiast francuskiego akcentu poszłam w daleką Azję. Do tego assiette z kokosa i kalafiora, ponieważ chciałam by każdy z tych produktów, był pokazany w kilku wersjach.

4 lata ago
Przegrzebki z pomarańczowym buerre blanc
Przegrzebki są produktem delikatnym, dobrze przygotowane są rarytasem. Nie możemy ich przeciągnąć, nie możemy zrobić z nich twardych kawałków gumy. Muszą zachować swój morski zapach, sprężystość i soczystość.

4 lata ago
MasterChef, odcinek #1 – Turbotynka i pierwsze gotowanie
Kuchnia w programie Masterchef jest ogromna. Poważnie. To wielki plan zdjęciowy. W chwili kiedy gotujesz i walczysz o każdą sekundę, masz wrażenie, że Twoje stanowisko i miejsce, gdzie leżą garnki, dzieli odległość co najmniej 5 kilometrów. Ale po kolei...

4 lata ago
Turbot z sosem holenderskim oraz szparagami – Masterchef
Przedstawiam Wam moje pierwsze danie wykonane w programie Masterchef. Poparzone palce, ochlapana masłem klarowanym Magda Gessler i łzy w oczach to tylko elementy tego wszystkiego, co spotkało mnie na planie podczas pierwszego odcinka.

4 lata ago
Dlaczego się zgłosiłam do Masterchefa?
Może zacznę od ogłoszenia. Właśnie tym postem otwieram serię na swoim blogu poświęconą tylko i wyłącznie relacjom z programu MasterChef. Jeżeli jesteście ciekawi jak to wygląda od środka, co czułam w trakcie danej konkurencji, oraz jak to jest, kiedy znajdziesz się po drugiej stronie, zapraszam do śledzenia bloga.

4 lata ago
Dzikie kolory, siarka i Wulkan Ijen
Jak zacząć post o Ijen? Czy najpierw pisać o tym jak pękało mi serce na widok biednych górników, którzy w niesamowicie ciężkich warunkach walczą o to by zarobić na przeżycie? Czy może od tego, że ciężko o bardziej malarskie i kolorystycznie kosmiczne miejsce na świecie?

4 lata ago
Domowe wege Tacos
Tacos to naprawdę szybkie i łatwe danie, które uwielbiają praktycznie wszyscy, bez względu na wiek. Do tego w tej wersji są naprawdę zdrowe, świeże i kolorowe. To danie jest idealne, kiedy Was spontanicznie znajomi a Wy nie chcecie zbyt długo siedzieć przy garnkach w kuchni. Koniecznie wypróbujcie i nie bójcie się przy nim pobrudzić.

4 lata ago
Badania krwi przed rozpoczęciem treningów
Po pierwsze przez same, intensywne treningi wypacamy ze swojego ciała mnóstwo niezbędnych substancji, pozbywamy się witamin i pierwiastków a po drugie, zarówno dieta jak i trening są bardzo dużymi ingerencjami w nasze ciało. Ważne, by taki krok zawsze był przemyślany i świadomy.

4 lata ago
Bali – tropikalna wyspa marzeń
To mistyczna wyspa Bali, którą do tej pory oglądałam tylko w filmach i na teledyskach. Bali ze snów. Wyspa marzeń, która zapierała dech w piersi. Jak jest tam naprawdę? Czy wiele narzekających osób na przereklamowany charakter wyspy ma rację? Jak Bali potraktowało mnie?

4 lata ago
Rajski smoothie bowl – przepis
W upalne dni naprawdę nie mam siły i chęci robić żadnych skomplikowanych dań. Najchętniej wzięłabym kilogram truskawek i kefir i o to oparła swoją dietę. Wtedy też jako idealna przekąska albo śniadanie, sprawdzają się różnego rodzaju smoothie bowl'e.

4 lata ago
Wulkan Bromo
Samo wejście na wulkan nie jest niczym spektakularnym i trudnym, nawet osoby w podeszłym wieku spokojnie spacerkiem pokonywały tę drogę. Zdecydowanie najciekawsza chwila to moment, kiedy stanęłam na krawędzi Bromo. Wiecie, jak bardzo głośny jest wulkan?! SUPER GŁOŚNY!

4 lata ago
Chora redukcja tkanki tłuszczowej u zdrowych dziewczyn
Pomyślałam, że temat redukcji tkanki tłuszczowej w okresie wakacyjnym to coś, co warto poruszyć, ponieważ dziwnym trafem ten wątek ciągle wraca jak bumerang i nigdy się nie starzeje.

4 lata ago
Zdrowy Pad Thai
Sam Pad Thai nie jest złem wcielonym i super niezdrowym daniem, ale zawsze można go zrobić lepiej, z większą korzyścią dla naszego zdrowia. Szczególnie jeśli przyrządzamy go samodzielnie od podstaw.

4 lata ago
Tydzień na Jawie – Indonezyjska przygoda CZAS START!
To tu rozpoczęła się nasza Indonezyjska podróż. Na początek tydzień na Jawie. Czy to wystarczający czas, aby zwiedzić tę wyspę i przejechać ją z zachodu na wschód?

4 lata ago