Blog Text Box

The alternative to the cascade style. Text box appears to be cleaner that would make to any minimal website.

Zdrowy Pad Thai

Sam Pad Thai nie jest złem wcielonym i super niezdrowym daniem, ale zawsze można go zrobić lepiej, z większą korzyścią dla naszego zdrowia. Szczególnie jeśli przyrządzamy go samodzielnie od podstaw.

Wulkan Bromo

Samo wejście na wulkan nie jest niczym spektakularnym i trudnym, nawet osoby w podeszłym wieku spokojnie spacerkiem pokonywały tę drogę. Zdecydowanie najciekawsza chwila to moment, kiedy stanęłam na krawędzi Bromo. Wiecie, jak bardzo głośny jest wulkan?! SUPER GŁOŚNY!

Rajski smoothie bowl – przepis

W upalne dni naprawdę nie mam siły i chęci robić żadnych skomplikowanych dań. Najchętniej wzięłabym kilogram truskawek i kefir i o to oparła swoją dietę. Wtedy też jako idealna przekąska albo śniadanie, sprawdzają się różnego rodzaju smoothie bowl'e.

Bali – tropikalna wyspa marzeń

To mistyczna wyspa Bali, którą do tej pory oglądałam tylko w filmach i na teledyskach. Bali ze snów. Wyspa marzeń, która zapierała dech w piersi. Jak jest tam naprawdę? Czy wiele narzekających osób na przereklamowany charakter wyspy ma rację? Jak Bali potraktowało mnie?

Badania krwi przed rozpoczęciem treningów

Po pierwsze przez same, intensywne treningi wypacamy ze swojego ciała mnóstwo niezbędnych substancji, pozbywamy się witamin i pierwiastków a po drugie, zarówno dieta jak i trening są bardzo dużymi ingerencjami w nasze ciało. Ważne, by taki krok zawsze był przemyślany i świadomy.

Domowe wege Tacos

Tacos to naprawdę szybkie i łatwe danie, które uwielbiają praktycznie wszyscy, bez względu na wiek. Do tego w tej wersji są naprawdę zdrowe, świeże i kolorowe. To danie jest idealne, kiedy Was spontanicznie znajomi a Wy nie chcecie zbyt długo siedzieć przy garnkach w kuchni. Koniecznie wypróbujcie i nie bójcie się przy nim pobrudzić.

Dzikie kolory, siarka i Wulkan Ijen

Jak zacząć post o Ijen? Czy najpierw pisać o tym jak pękało mi serce na widok biednych górników, którzy w niesamowicie ciężkich warunkach walczą o to by zarobić na przeżycie? Czy może od tego, że ciężko o bardziej malarskie i kolorystycznie kosmiczne miejsce na świecie?

Dlaczego się zgłosiłam do Masterchefa?

Może zacznę od ogłoszenia. Właśnie tym postem otwieram serię na swoim blogu poświęconą tylko i wyłącznie relacjom z programu MasterChef. Jeżeli jesteście ciekawi jak to wygląda od środka, co czułam w trakcie danej konkurencji, oraz jak to jest, kiedy znajdziesz się po drugiej stronie, zapraszam do śledzenia bloga.

Przegrzebki z pomarańczowym buerre blanc

Przegrzebki są produktem delikatnym, dobrze przygotowane są rarytasem. Nie możemy ich przeciągnąć, nie możemy zrobić z nich twardych kawałków gumy. Muszą zachować swój morski zapach, sprężystość i soczystość.

MasterChef, odcinek #2 – walka o czternastkę

Postanowiłam znowu pójść w rybę i szparagi, ryzykując zarzut ze strony jurorów, że znowu używam tych samych składników. Tym razem pomysł był jednak zupełnie inny. Zamiast francuskiego akcentu poszłam w daleką Azję. Do tego assiette z kokosa i kalafiora, ponieważ chciałam by każdy z tych produktów, był pokazany w kilku wersjach.

Tort bezowy Chomackich

Kto był kiedykolwiek w moim domu rodzinnym wie, o czym mówię. I tu nie ma przejaskrawiania. Spróbujesz, i już jesteś uzależniony od jej smaku. Ci, co nie lubią tortów i słodyczy, także mają pierdolca na jej punkcie. Wybaczcie słownictwo, ale naprawdę tak jest. 

Rejs na Komodo

Wiedząc, że odwiedzę Indonezję, od razu planowałam w swojej top liście atrakcji, rejs na Komodo. Wyspę, którą zamieszkuje prawdziwy SMOK, i to nie jest żart.

Flores – inna twarz Indonezji

Na Flores znajdziecie dzikość, naturalność, bezpretensjonalność, pyszne bary na plaży serwujące świeżo łowione ryby, cudowne mgły, chmury i szlaki. Coś, co mocno mnie chwyciło za serce i do tej pory nie chce puścić. 

Przegrzebki z assiette z rabarbaru i fenkułu

Ach, te przegrzebki warte grzechu... Przegrzebki, przez które wylądowałam na pogotowiu... Wiedziałam, że w MasterChefie będę walczyć o najlepsze dania i smaki, ale nie sądziłam, że to hasło wezmę sobie aż tak bardzo do serca.