A Magazine for Craftmakers
Tydzień na Jawie – Indonezyjska przygoda CZAS START!
To tu rozpoczęła się nasza Indonezyjska podróż. Na początek tydzień na Jawie. Czy to wystarczający czas, aby zwiedzić tę wyspę i przejechać ją z zachodu na wschód?
Zdrowy Pad Thai
Sam Pad Thai nie jest złem wcielonym i super niezdrowym daniem, ale zawsze można go zrobić lepiej, z większą korzyścią dla naszego zdrowia. Szczególnie jeśli przyrządzamy go samodzielnie od podstaw.
Chora redukcja tkanki tłuszczowej u zdrowych dziewczyn
Pomyślałam, że temat redukcji tkanki tłuszczowej w okresie wakacyjnym to coś, co warto poruszyć, ponieważ dziwnym trafem ten wątek ciągle wraca jak bumerang i nigdy się nie starzeje.
Wulkan Bromo
Samo wejście na wulkan nie jest niczym spektakularnym i trudnym, nawet osoby w podeszłym wieku spokojnie spacerkiem pokonywały tę drogę. Zdecydowanie najciekawsza chwila to moment, kiedy stanęłam na krawędzi Bromo. Wiecie, jak bardzo głośny jest wulkan?! SUPER GŁOŚNY!
Rajski smoothie bowl – przepis
W upalne dni naprawdę nie mam siły i chęci robić żadnych skomplikowanych dań. Najchętniej wzięłabym kilogram truskawek i kefir i o to oparła swoją dietę. Wtedy też jako idealna przekąska albo śniadanie, sprawdzają się różnego rodzaju smoothie bowl'e.
Bali – tropikalna wyspa marzeń
To mistyczna wyspa Bali, którą do tej pory oglądałam tylko w filmach i na teledyskach. Bali ze snów. Wyspa marzeń, która zapierała dech w piersi. Jak jest tam naprawdę? Czy wiele narzekających osób na przereklamowany charakter wyspy ma rację? Jak Bali potraktowało mnie?
Badania krwi przed rozpoczęciem treningów
Po pierwsze przez same, intensywne treningi wypacamy ze swojego ciała mnóstwo niezbędnych substancji, pozbywamy się witamin i pierwiastków a po drugie, zarówno dieta jak i trening są bardzo dużymi ingerencjami w nasze ciało. Ważne, by taki krok zawsze był przemyślany i świadomy.
Domowe wege Tacos
Tacos to naprawdę szybkie i łatwe danie, które uwielbiają praktycznie wszyscy, bez względu na wiek. Do tego w tej wersji są naprawdę zdrowe, świeże i kolorowe. To danie jest idealne, kiedy Was spontanicznie znajomi a Wy nie chcecie zbyt długo siedzieć przy garnkach w kuchni. Koniecznie wypróbujcie i nie bójcie się przy nim pobrudzić.
Dzikie kolory, siarka i Wulkan Ijen
Jak zacząć post o Ijen? Czy najpierw pisać o tym jak pękało mi serce na widok biednych górników, którzy w niesamowicie ciężkich warunkach walczą o to by zarobić na przeżycie? Czy może od tego, że ciężko o bardziej malarskie i kolorystycznie kosmiczne miejsce na świecie?
Dlaczego się zgłosiłam do Masterchefa?
Może zacznę od ogłoszenia. Właśnie tym postem otwieram serię na swoim blogu poświęconą tylko i wyłącznie relacjom z programu MasterChef. Jeżeli jesteście ciekawi jak to wygląda od środka, co czułam w trakcie danej konkurencji, oraz jak to jest, kiedy znajdziesz się po drugiej stronie, zapraszam do śledzenia bloga.
Turbot z sosem holenderskim oraz szparagami – Masterchef
Przedstawiam Wam moje pierwsze danie wykonane w programie Masterchef. Poparzone palce, ochlapana masłem klarowanym Magda Gessler i łzy w oczach to tylko elementy tego wszystkiego, co spotkało mnie na planie podczas pierwszego odcinka.
MasterChef, odcinek #1 – Turbotynka i pierwsze gotowanie
Kuchnia w programie Masterchef jest ogromna. Poważnie. To wielki plan zdjęciowy. W chwili kiedy gotujesz i walczysz o każdą sekundę, masz wrażenie, że Twoje stanowisko i miejsce, gdzie leżą garnki, dzieli odległość co najmniej 5 kilometrów. Ale po kolei...