Hummus z zieleniną

Hummus z zieleniną

Dziś przychodzę do Was z pysznym i niesamowicie szybkim przepisem. O to przecież chodzi, prawda? Bo zdrowe jedzenie nie musi być ani nudne, ani męczące ani pracochłonne. 

 

Ten hummus z zieleniną będzie idealnym śniadaniem, przekąską, albo elementem kolacji do dzielenia się w gronie znajomych. Przepis na niego, pochodzi z projektu Kulinarnie Mocni, którego patronami są marka Kamis, oraz Federacja Polskich Banków Żywności. 

 

Sam projekt ma już sześcioletnią tradycję i niesie ze sobą piękną myśl. Ma on zachęcać do gotowania smacznych i zdrowych dań z prostych składników, z wykorzystaniem ziół i przypraw. 

W ramach projektu organizowane są warsztaty kulinarne online, gdzie podejmowana jest masa ciekawych tematów, m.in to, czy przez pandemię nauczyliśmy się lepiej gospodarować żywnością, lub to, jak aktualna sytuacja wpłynęła na nasze nawyki żywieniowe. 

 

Koniec opowieści, czas się wziąć za gotowanie! Ten hummus jest wyjątkowo pachnący i wyrazisty. Z pewnością zaskoczy nawet wymagające osoby. Do tego kolor nastawia turbo optymistycznie do życia 🙂. 

Składniki: 

  • 200 gramów ugotowanej ciecierzycy 
  • 2 łyżki białego sezamu
  • 3 łyżki oliwy 
  • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki 
  • 100g obsmażonego na oliwie, odciśniętego szpinaku 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżka liści kolendry 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego 
  • ¾ łyżeczki pieprzu mielonego 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • Sól do smaku 

 

  1. Do ciecierzycy dodajemy uprażony na patelni i zmiksowany z sokiem z cytryny i oliwą sezam. Miksujemy na jednolity, bazowy hummus. Następnie dodajemy zioła, przyprawy i szpinak. Miksujemy na jednolitą masę. 
  2. Doprawiamy wg własnych preferencji sokiem z cytryny, pieprzem i solą. 

 

GOTOWE!

Podajemy z pieczywem i ulubionymi warzywami.

 

Hummus z zieleniną

 

Jeśli jesteś ciekawy innych moich przepisów – ZAPRASZAM TUTAJ.

Zostań ze mną