Ach, te przegrzebki warte grzechu… Przegrzebki, przez które wylądowałam na pogotowiu…
Ja wiedziałam, że w MasterChefie będę walczyć o najlepsze dania i smaki, ale nie sądziłam, że to hasło wezmę sobie aż tak bardzo do serca.
Pamiętam też, że chciałam chwycić za miseczkę z rybą, ale w momencie, kiedy uderzyłam głową o szklany blat, zobaczyłam przegrzebki. Tak oto zrodził się pomysł, z którego finalnie jestem szalenie dumna.
Na przygotowanie dania mieliśmy 40 min i jest to czas, w którym spokojnie można się wrobić, by stworzyć coś pięknego. Do jego przygotowania nie potrzebujecie żadnego specjalistycznego sprzętu. Wystarczą zwykłe patelnie, garnki, miseczki, szczypce i nóż.
Tak więc zaczynamy!
Przegrzebki – przepis:
- przegrzebki
- fenkuł
- rabarbar
- seler naciowy
- śmietana 30%
- masło-kostka
- limonka
- cukier
- sól/pieprz
- anyż
- ziele angielskie
- liść laurowy
- ocet winny
Piklowane warzywa:
Wykonujemy marynatę do pikli. Wlewamy do garnka 100 ml wody i 100 ml octu winnego, wrzucamy 2-3 gramy soli oraz 20 gramów cukru. Dorzucamy 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie oraz 2 gwiazdki anyżku. Doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu przelewamy marynatę do trzech miseczek w równych proporcjach. Do pierwszej miseczki wkładamy cienkie paseczki obranego rabarbaru. Do drugiej miseczki cienko pokrojony w słupki seler naciowy a do trzeciej cienko pokrojone plasterki kopru włoskiego. Odstawiamy na 30-45 minut.
Rabarbarowy sos buerre blanc:
W międzyczasie robimy sos beurre blanc. Do garnka wlewamy 150 ml wina. Wrzucamy fenkuł i rabarbar pokrojone dość drobno, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie oraz 1 gwiazdkę anyżu. Redukujemy do chwili, gdy zostanie nam 1,5 łyżki wywaru. Odcedzamy i pozostały płyn wlewamy do garnka, dodając 3 łyżki śmietanki. Gdy śmietanka z sosem się zagotuje, dodajemy 2 łyżki masła, rozprowadzamy w sosie i odstawiamy.
Konsystencja musi być aksamitna. Sos ma mieć lekki zapach rabarbaru i anyżku. Powinien być maślany i delikatny, nie za cierpki. Redukcji octu powinno być maksymalnie 1,5 łyżki.
Karmelizowane warzywa:
Karmelizujemy na patelni kawałki fenkułu posypanego cukrem. Podsmażamy go na maśle. Dla równowagi skrapiamy go limonką i ściągamy z ognia. Brzegi powinny być zbrązowione ale nie przypalone.
Karmelizujemy także kawałki obranego rabarbaru. Rabarbar kroimy w segmenciki długości 1 cm. Posypujemy je cukrem i skrapiamy limonką. Smażymy tak samo, jak koper włoski na patelni z masłem.
Przegrzebki:
Na samym końcu smażymy przegrzebki na maśle po 30 sekund z każdej strony. Przed położeniem na patelnie posypujemy pieprzem i solą z obu stron.
Podanie:
Wykładamy na talerz sos, kawałki marynowanego fenkułu, pomiędzy nie układamy podsmażone przegrzebki. Na przegrzebkach kładziemy kawałki karmelizowanego rabarbaru. Pomiędzy przegrzebki wkładamy kawałki karmelizowanego fenkułu i na środku układamy piklowane warzywa pokrojone w paseczki.
SMACZNEGO!
A jeżeli jesteście ciekawi innych moich przepisów, zapraszam TUTAJ.
Ten przepis i inne z programu MasterChef, znajdziecie na oficjalnej stronie TVN.